Municipiul Petrosani, aflat in judetul Hunedoara, este situat la altitudinea de 615-620 m, in Depresiunea Petrosani. Este recunoscut ca fiind un oras minier, insa in ultimii ani a capatat o rezonanta turistica din ce in ce mai puternica, reprezentand punctul de plecare catre statiunea Parang, excelenta locatie pentru trasee montane si partii de schi.

Municipiul Petrosani este inconjurat de masive muntoase precum: Muntii Valcan la sud, Muntii Retezat la nord, Muntii Parang la est si Muntii Godeanu la vest. Din municipiul Petrosani se poate porni in multe puncte de interes turistic, precum: statiunea Parang (9 km), Cheile Jietului (aproximativ 5 km), statiunea nou construita Vidra – Voinesa (36 km), Statiunea Straja – Valcan (15 km), Straja – Lupeni (27 km), Zona Retezat (35 km), Transalpina (25 km), Defileul Jiului (3 km).

Turismul antropic este reprezentat de cateva muzee reprezentative ale zonei:

  • Muzeul Mineritului, cu sediul intr-o cladire monument istoric, datand din anul 1920, deschis pentru public in anul 1967.
  • Muzeul Momarlanului (momarlani – pastori, locuitori ai acestor meleaguri inainte de descoperirea mineritului) a fost deschis publicului in anul 2005 de catre doi reprezentanti ai acestora pentru a pastra traditia momarlaneasca si a face cunoscute turistilor viata si obiceiurile acestora.
  • Muzeul Muntelui, recent deschis publicului, in incinta Primariei Municipiului Petrosani.

Universitatea Petrosani functioneaza din anul 1948, initial sub denumirea de Institutul Carbunelui, devenita ulterior Institutul de Mine, ca in prezent sa se numeasca Universitatea din Petrosani (UPET), care cuprinde 3 facultati: Facultatea de Mine, Facultatea de Inginerie Mecanica si Electrica si Facultatea de Stiinte.

Illdy© Investin Edu 2020. All Rights Reserved.